1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 80 деца от Габрово и Севлиево станаха „лесовъди за един ден” на Лъгът

80 деца от Габрово и Севлиево станаха „лесовъди за един ден” на Лъгът

Събитието е част от програмата на Седмицата на гората

Повече от 80 деца от Габрово и Севлиево се включиха в Горския празник, който организираха в събота пред ловната резиденция на ДЛС „Росица“, Природен парк „Българка” и Северноцентрално държавно предприятие. Събитието, инициирано от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, бе част от програмата на Седмицата на гората, чието мото тази година е „Подобри гората”. Сред гостите на празника бяха зам.кметът на Община Габрово инж. Нела Рачевиц, директорът на Северноцентрално държавно предприятие инж.Иван Недков, служители на ловното стопанство, деца и родители. 

Инициативата „Лесовъд за един ден” предизвика голям интерес сред децата. Под ръководството на директорката на ДЛС „Росица” инж. Иваничка Иванова и на директора на ПП „Българка” инж.Цветан Марков малките лесовъди навлязоха в гората, където се учиха да разпознават кои дървета са здрави и устойчиви и кои - болни и трябва да бъдат маркирани и отрязани; как се определя възрастта на едно дърво; кои са основните инструменти, с които боравят горските, когато  измерват ширината и височината на дърветата; как да разпознават клонки, листа, плодове на дърветата и горските треви; кои са горските обитатели на района.

След това, интерактивните игри на голямата поляна допълниха по забавен начин познанията на децата за горските екосистеми и процесите, протичащи в тях. Игрите на футбол, федербал и язденето на кон направиха емоциите още по-големи. Принос за прекрасното настроение на всички присъстващи имаха и талантите от Детски комплекс „Йовко Йовков” в Севлиево.

Накрая всяко дете си тръгна с подаръци от образователните материали на ПП „Българка”, а родителите получиха подарък от Северноцентрално държавно предприятие - фиданки от липа, които да засадят в дворовете си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.