1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 8000 чипа за улични и домашни кучета ще купи Столична община

8000 чипа за улични и домашни кучета ще купи Столична община

Целта на поставянето на маркерите на ушите на кучетата е да се вкарат данните за тях в регистър

8000 чипа за улични и домашни кучета ще купи Столична община. Поръчката за тях вече е обявена и фирми трябва да подадат офертите си до 2 октомври. Чиповете трябва да струват до около 36 600 лв. и ще бъде избрана фирмата, предложила най-ниска цена, пише "Монитор".

Те трябва да имат 15-цифрен код, като първите 3 цифри са кодът на страната, следващите 2 -  на София, а следващите са произволни от  9001 до 17000.  Чиповете трябва да бъдат доставени месец след подписването на договора със софийското кметство. През миналата година Столична община също купи 8000 чипа. Тогава прогнозната им стойност беше обаче с около 20 бона отгоре. „От тях са ни останали около 1000 чипа”, каза шефът на „Екоравновесие” д-р Манол Нейков. 

Общинското предприятие е поставило към 5500 маркера на улични псета. Останалите около 1500 са били раздадени на организации като „Анимал рескю”, „Четири лапи” и на районните общини „Надежда”, „Връбница” и „Средец”. От месец март миналата година всички улични кучета, които се залавят, се чипират. „За година и половина сме поставили около 12 000 чипа”, отчете д-р Нейков.

От началото на годината през софийските общински приюти в Сеславци и в Долни Богров са поставени към 4500 чипа на заловени бездомни кучета. Целта на поставянето на маркерите на ушите на кучетата е да се вкарат данните за тях в регистър. Така ще се знае кое е бездомно и кое куче е нечия собственост и на кого. Така, ако притежателят на четириногото го изхвърли, общинските власти ще могат да глобят столичанина, позволил си да направи това.

От „Екоравновесие” твърдят, че уличните четириноги в София са намалели. В момента се прави преброяване на бездомните кучета и то ще приключи в близките дни.„Екоравновесие” брои песовете заедно с „Четири лапи”. Колко помияри обикалят софийските улици, ще бъде обявено в средата на октомври. Според последното преброяване от преди няколко години те са 9200. Общинските приюти са почти пълни. В новия край Долни Богров има 830 кучета, а в Сеславци са около 200 при капацитет 250. Там обаче се поддържат свободни места, защото се правят кастрации на кучетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.