1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 84% от българите се вълнуват от проблемите на околната среда

84% от българите се вълнуват от проблемите на околната среда

Това показват резултатите от проучване на МБМД, изготвено по поръчка на Министерството на околната среда и водите

Приблизително пет от всеки шест запитани или 84% се вълнуват от проблемите на околната среда. Това показват резултатите от проучване на МБМД за екологичните нагласи на българите, изготвено по поръчка на Министерството на околната среда и водите.

В същото време едва един на хиляда от анкетираните посочва опазването на околната среда като водещ проблем за България, докато през миналата година по този начин са го определили един на сто от запитаните.

Като най-сериозен екологичен проблем за страната участниците в проучването възприемат замърсения въздух, посочен от 64% от всички анкетирани. Другите най-често посочвани проблеми са нерегламентираните сметища (54%) и липсата на чистота в градовете (45%).

Готовност да изхвърлят отпадъците си разделно са заявили 90% от анкетираните. В същото време 80% от всички запитани признават, че в момента не правят това, като най-често посочваните причини са липса на организирана система за разделно събиране и схващането, че отпадъците от цветните контейнери в действителност не се извозват разделно.

Мнозинството от запитаните смятат, че поддържането на чиста околна среда зависи преди всичко от гражданите - по този начин отговарят 81%. Общините са посочени като отговорни от 38%, а държавата - от 28% от запитаните. Индустрията се подрежда едва на четвърто място по отговорност към природата -  само 18% от участниците в проучването смятат, че предприятията трябва да проявяват грижа за околната среда.

С най-голямо одобрение сред екологичните политики се ползват ограниченията върху използването на полиетиленови торбички, като 88% от всички участници в проучването обявяват подкрепата си за въведената от МОСВ през миналата година екотакса върху торбичките.

Като цяло чувствителността към проблемите на околната среда се повишава, коментират авторите на проучването. Действията за опазване на природата обаче все още не са част от всекидневието на българите, допълват от МБМД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.