1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. АЕЦ и централите на въглища ще намалят капацитета си заради климатичните промени

АЕЦ и централите на въглища ще намалят капацитета си заради климатичните промени

Вероятността от резки спадове в генерирането на електричество ще се утрои

По-топлата вода и намалените речни потоци ще причинят повече проблеми в електрозахранването на ядрените топлоелектрическите централи в САЩ и Европа в бъдеще, твърдят учени, цитирани от "Reuters". Това трябва да доведе до преосмисляне на начина, по който ще се охлаждат те занапред.

В изследване, публикувано в понеделник, група европейски и американски учени насочват вниманието към нарастващите температури и по-ниските нива на реките през лятото и как това ще засегне електроцентралите, зависими от реките заради необходимостта да се охлаждат.

Авторите на доклада предвиждат, че между 2031 и 2060 г. АЕЦ и централите на въглища ще намалят капацитета си с 4 до 16% в САЩ и 6 до 19% в Европа заради липсата на охлаждаща вода. Вероятността от резки спадове в генерирането на електричество ще се утрои.

"Това изследване твърди, че зависимостта ни от термалното охлаждане ще трябва да се преразгледа", казва Денис Летънмайер, съавтор на доклада и професор по гражданско и екологично инженерство в Вашингтонския университет в Сиатъл.

ТЕЦ осигуряват повече от 90% от електричеството в САЩ и ползва около 40% от прясната вода в страната, твърди докладът, публикуван в журнала Nature Climate Change. В Европа топлоелектрическите централи произвеждат три четвърти от електричеството и ползват половината прясна вода.

Електроцентралите, които ползват въглища, ядрена енергия и газ използват големи количества водна пара, която да задвижи турбините. Освен това те разчитат на вода с определена температура за охлаждане и всеки скок в температурата на речните води може да повлияе на работата на централата. Според авторите на доклада вече има смущения в доставките на електроенергия. По време на топлите лета през 2003, 2006 и 2009 г. няколко електроцентрали в Европа намалиха производството заради ограничената наличност на охлаждаща вода и това увеличи цените на тока, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.