1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Активисти: Членовете на ЕП „пречат на прехода към по-устойчиви биогорива“

Активисти: Членовете на ЕП „пречат на прехода към по-устойчиви биогорива“

Отхвърлени са предложенията да се вземат под внимание емисиите, произтичащи от промяната на земеползването

Членовете на ЕП „пречат на прехода към по-устойчиви биогорива“, като отхвърлиха предложенията да се вземат под внимание емисиите, произтичащи от промяната на земеползването, в политиката на ЕС за биогоривата, твърдят активисти.

Комисията по енергетика при Европейския парламент гласува против мерките, които – според неправителствената организация „Транспорт и околна среда“ (T&E) – ще гарантират, че индустрията взема под внимание и отчита потенциалното увеличение на емисиите, произтичащо от промяната в земеползването – т.е. когато земеделските производители изсичат гори и съсипват пасища или влажни зони, за да отглеждат култури за биогориво.

Проучванията показват, че тези така наречени индиректни промени в земеползването водят до генериране на толкова много емисии, че може да се окаже, че биогоривата през целия си жизнен цикъл генерират повече емисии от бензиновите или дизеловите горива, които уж трябва да заменят.

Производителите на биодизел твърдят, че науката не е достатъчно напреднала, за да може точно да измерване факторите на промяната в земеползването. Те настояват и, че промените в начина на отчитане на емисиите ще обезсърчи  инвеститорите. Изглежда в Европарламента са възприели тезата на бизнеса, пише greentech.bg.

В изявление Комисията по енергетика заяви, че моделирането на щетите от промяната в земеползването не трябва да бъдат включвани в законодателството поради “съществени ограничения и несигурност” в изчисленията. Все пак комисията остави отворена вратата за отчитане на тези фактори след септември 2016.

Членовете на ЕП също така подкрепиха повишаването на горна граница за това колко биогориво, направено от хранителни култури, може да се включва в енергийния микс на ЕС съобразно целите за 2020 г. за възобновяемата енергия в транспорта. Летвата бе вдигната от пет процента, предложени от Комисията през миналата година, на 6,5 на сто.

Комисията по околна среда трябва да гласува проекта на 10 юли, преди предложенията да бъдат вкарани за гласуване в пленарна зала през септември. Очаква се дотогава да станем свидетели на огромен натиск от страна на индустрията и зелените групи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.