1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Активна дейност за опазване на природата развиват в община Шабла

Активна дейност за опазване на природата развиват в община Шабла

Снимка:

В ПУДООС са подадени 11 проекта за почистване, създаване на паркове, поставяне на къщички за птици

11 проекта е подала община Шабла за финансиране на дейности по опазване на природата. С тях крайморската община се включва в конкурса „За чиста околна среда“ на тема „Обичам природата и аз участвам“. Конкурсът е част от националната информационна кампания на Министерството на околната среда и водите. Интерес към предоставените възможности за финансиране на екодейности са проявили седем села, три квартала в общинския център и една детска градина.

Според условията на конкурса за финансово подпомагане могат да кандидатстват общини, кметства, училища и детски градини. Бюджетът е до 10 000 лв. за общини и кметства и до 5000 лв. за детски градини. Кандидатстващите за финансиране по ПУДООС трябва писмено да заявят съгласието си, че участват с доброволен труд и при реализацията на проектите ще гарантират тяхната устойчивост.

Проектът на село Дуранкулак се нарича „За чиста околна среда” и включва почистване на речното корито. Проектното предложение на село Тюленово е наречено „Вълшебство и мистерия”, на село Ваклино – „Обаянието на природата”, на село Езерец – „Природата-велик творец”, на село Граничар – „Природата-наш дом”, на село Крапец – „В унисон с природата”, на Горун – „За да остане природа в България”.

В Шабла се предвижда затревяване, засаждане на дървета, цветя, поставяне на хранилки и къщички за птици и създаване на кътове за отдих. Идеята на всички участници в кампанията е да се опази колкото се може повече чистотата, красотата и уникалността на Северното черноморско крайбрежие и населените места там.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.