1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Албатроси ще следят рибарските кораби в Индийския океан

Албатроси ще следят рибарските кораби в Индийския океан

С датчици ще бъдат снабдени 150 птици от три острова

Албатроси ще следят рибарските кораби в Индийския океан. Експериментът се провежда в рамките на програма, финансирана от Съвета на Европа пише greentech.bg.

Основната цел на програмата е да изследва поведението на албатросите, но учените се надяват с нейна помощ да идентифицират бракониерски риболовни кораби. С датчици ще бъдат снабдени 150 птици от три острова в Индийския океан, които са отвъдморски френски територии. Апаратурата хваща радарните сигнали на корабите и ги препраща към изследователите, които ги разчитат.

В тази част на океана албатросите са изложени на опасност от комерсиалния риболов с парагади. Според Международния съюз за опазване на природата 18 от 22 вида албатроси са застрашени от изчезване.

Предавателите, които ще бъдат закрепени за птиците, тежат по 70 грама. Те са произведени в сътрудничество с Нова Зеландия. Ще бъдат монтирани на гърба на албатросите, като по този начин ще позволят на изследователите да ги следят и да анализират хранителните им навици.

Корабите, които извършват незаконен риболов, изключват своята автоматична система за идентификация и са извън обхвата на сателитното проследяване. Те обаче разчитат на „ниско ниво” радарни емисии – от съображения за безопасност. Именно това ще следи въздушното оборудване на албатросите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.