1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Aлтернативно обществено обсъждане на проектоплана за управление на НП Пирин

Aлтернативно обществено обсъждане на проектоплана за управление на НП Пирин

Паркът е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", в която членува и WWF, организира обществено обсъждане на подготвяния нов план за управление на Национален парк „Пирин“.

То ще се проведе днес, 7 юли 2015 г., от 16 до 20 часа в зала Мати-Д на НДК.

Въпреки че разработването на проектоплана става с около 1,7 милиона лева от българските и европейските данъкоплатци, изпълнителят „Пролес инженеринг“ отхвърли предложението на природозащитниците да организира обществени обсъждания в София, Пловдив и Благоевград, откъдето идват по-голямата част от посетителите на Национален парк „Пирин“.

На 24 юли 2015 г. изтече срокът, в който всеки гражданин може да подаде своето становище по проектоплана. Коалицията „За да остане природа в България“ организира общественото обсъждане на 7 юли, за да може повече българи да разберат подробностите и да вземат участие.

Планът за управление на Национален парк „Пирин“ е важен, тъй като определя какво може да се случва в защитената територия за срок от десет години. Ако отговаря на всички изисквания, той трябва да бъде одобрен от Министерски съвет.

Национален парк „Пирин“ е природно богатство, което принадлежи на всички българи. Той е и част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Обсъждането на бъдещето му е в интерес на всички граждани на страната, припомнят природозащитниците.

 Коалицията „За да остане природа в България“ покани за участие на обсъждането в София също и дирекцията на Национален парк „Пирин“, който е възложител на разработката на плана за управление с европейски средства, и Министерство на околната среда и водите, което отговаря за националните паркове. Поканени са още експерти от министерства и държавни агенции, представители на БАН и други научни институти и университети, местни власти, неправителствени и национален паркбраншови организации и бизнеса. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.