1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Амбициозни цели за намаляване загубата на видове прие ООН

Амбициозни цели за намаляване загубата на видове прие ООН

Защитени трябва да станат и 10% от океаните и моретата от включените досега по-малко от 1%

Близо 200 държави постигнаха амбициозно споразумение за намаляване загубата на животинските и растителни видовете, съобщи Ройтерс. Двуседмичната среща на ООН за опазване на биоразнообразието в Нагоя, Япония, завърши с приемане на 10-годишен план за опазване на природата от екоминистрите на присъстващите над 190 държави. След години отлагане държавите набелязаха на нови, спешни мерки за опазване и възстановяване на екосистемите като гори, реки, коралови рифове и океаните.

Споразумението, наречено Протоколът от Нагоя, поставя за цел да се намали сегашното темпо на изчезване на видовете наполовина или повече до 2020 г. земята губи видове. Земята губи видове със скорост между 100 и 1000 пъти над средното ниво. На срещата бе прието още да бъдат увеличени защитените зони по света. Тези територии трябва да достигнат 17% от земната повърхност в сравнение със сегашните 12,5%. Защитени трябва да станат и 10% от океаните и моретата от включените досега по-малко от 1%. Протоколът предвижда също финансови помощи богатите за по-бедните страни, които да има помогнат да достигнат набелязаните цели. Като един от основните успехи от конференцията се счита решението за споделяна на ползите от медицински и други продукти, разработени от растения и животни. Развиващите се страни, които дълго се оплакват от еклсплоатация от богатите нации и налагат строг контрол на износа на подобни материали, ще получават приходи от генетичните си ресурси.

Правителствата ще трябва да оценят стойността на екосистемните услуги, предоставят на хората основни услуги като чист въздух, вода, лекарства и други. "Производителността на земята и моретата намалява, а с тях и екосистемите, важни за излизането на хората от бедността", коменира председателят на Световната банка Робърт Зелик.

В него са набелязани общо 20 цели, които са точно и ясно дефинирани и лесно измерими. Това ще помогне на държавите и което ще помогне да следим прогреса по всяка една от тях, коментират природозащитници. Предишното споразумение от 2002 г. не успя да постигне набелязаните цели за намаляване на биоразнообразието до 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.