1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Арктическите ледове се топят опасно бързо

Арктическите ледове се топят опасно бързо

Това лято площта на ледовете в Северния ледовит океан е достигнала рекорден минимум

Арктическите ледове се топят опасно бързо, предупредиха учени. Това лято площта на ледовете в Северния ледовит океан е достигнала рекорден минимум, откакто се води статистика.

Площта на ледената покривка в Северния ледовит океан, измерена на 16 септември тази година, е 3,4 млн. кв. км - това е с 50% по-малко спрямо средните стойности за периода 1979-2000 година. Данни за размерите на ледената шапка, която обикновено мени дебелината и обхвата си, се събират чрез сателитни измервания от 1979 година. Състоянието й винаги се е смятало за важен индикатор за измененията в климата на Земята. Учените, които следят топенето, предупреждават, че това е начало на фундаментална промяна.

"Със затоплянето на планетата рано или късно през лятото в Северния ледовит океан няма да има ледове. Бързината на топене, която се наблюдава през последното десетилетие, е толкова голяма, че не може да се обхване от нашите модели. Това ни кара да смятаме, че Северният ледовит океан ще остане без ледена покривка не по-късно от следващите 20 - 30 години", заявява Джулиан Строув, американски изследовател, цитиран от БНТ.

Учените винаги са предупреждавали, че глобалното затопляне ще се прояви най-бързо и най-ясно в Арктика, но сега признават, че дори те са изненадани от темпа на промените, които наблюдват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.