1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Асоциации в областта на рециклиращата индустрия апелират за облекчаване на рестрикциите върху бизнеса

Асоциации в областта на рециклиращата индустрия апелират за облекчаване на рестрикциите върху бизнеса

От 14 януари 2013 година всички фирми ще трябва да платят банкова гаранция на стойност 25 000 лв.

„Нашият бизнес е най-рестриктивно регулираният не само в България, но и в цяла Европа“ – заяви г-н Борислав Малинов – председател на БАР на пресконференция на двете асоциации  в БТА вчера. От 14 януари 2013 година всички фирми, работещи в сферата на рециклиращата индустрия ще трябва да платят банкова гаранция на стойност 25 000 лв. и по 5000 лв. за всяка площадка. Освен това именно те ще бъдат санкционирани за първо нарушение с глоба от 30 000 до 100 000 лв. При второ провинение освен, че ще ти вземат разрешителното за дейността, ще загубиш и банковата гаранция. Именно тези рестрикции ще доведат до увеличение на сивия сектор, който не е подложен на същите глоби и наказания, както законно заетите в него.

Според Борислав Малинов легалният бизнес трябва да бъде облекчен, което се изразява в намаляване на банковите гаранции или обвързването на банковите гаранции с капацитета и оборота на площадките за преработване на отпадъци, унифицирани правила за проверка на всички фирми и промени в Наказателния кодекс.

БАР и АРИ подготвят Споразумение за съвместни действия с МОСВ, МВР срещу незаконните пунктове за изкупуване на метали и действия на недобросъвестни търговци, уронващи престижа на целия бранш и извършващи нелоялна конкуренция на легалния бизнес. Организациите искат въвеждане на задължително членство в браншова организация за лицата, извършващи дейности с отпадъци, за да се гарантира обществено-отговорната дейност на всички фирми в бранша и изпълнение на целите на рециклиращото общество за опазване на околната среда.

От БАР и АРИ изказаха надежда, че контруктивният диалог с експертите от МОСВ и МВР ще продължи и ще се изготви обща рамка за справяне със сивия сектор в бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.