1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Асоциацията на парковете в България е получила 4.8 млн. франка от швейцарска програма

Асоциацията на парковете в България е получила 4.8 млн. франка от швейцарска програма

Това заявяват в прессъобщение до медиите от НГК „Природата за хората и регионите”

В началото на 2013 година Асоциация на парковете в България е получила 4.8 млн. швейцарски франка от Швейцарската програма за сътрудничество и Министерството на земеделието и храните, въпреки, че от 2008 година насам сдружението се управлява незаконно от председателя Тома Белев. В консорциума, който получава парите участва и WWF България (филиал на WWF – Световен фонд за дивата природа, регистриран в град Морж, Швейцария), с ръководител Весела Кавръкова (съпруга на Тома Белев). Милионите са осигурени освен от швейцарската програма - 4.2 млн. франка и от Министерство на земеделието - 600 000 шв. франка, заявяват в прессъобщение до медиите от НГК „Природата за хората и регионите”.

Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” изпрати писмо, с искане за проверка от Министерство на земеделието и храните, Българо-швейцарска програма  за сътрудничество, Посолство на конфедерация Швейцария, Агенция за държавна финансова инспекция за информация по какъв критерий и как е избрана Асоциация на парковете да получи средствата. В писмото се настоява още за проверка  на легитимността на сдружение „Асоциация на парковете в България“, съдружник в консорциум, който изпълнява проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие в селските райони“, на стойност 4.8 милиона  швейцарски франка.

Асоциация на парковете в България е организация, в чийто  Управителен съвет   участват представители на пет държавни дирекции на природни парка. Асоциацията трябва  се представлява от  директора на дирекция на ПП „Витоша“ съгласно устава, но и в момента продължава да  се представлява от Тома Белев, независимо, че той не е директор на ПП „Витоша“ от февруари  2012. Освен това от 2008 г., когато е изтекъл мандатът на тогавашния Управителен съвет и Председател, не е провеждано Общо събрание на асоциацията и не е избирано ново ръководство. Т.е. вече шест години „Асоциация на парковете“ е с нелегитимен председател и членове на Управителния съвет. Наша проверка показа, че асоциацията не е провеждала общо събрание от  датата на регистрацията си през 2003 г. досега, а мандатът на управителния съвет е пет годишен.  Документите показват, че  Тома Белев  няма законно право да подписва договори и да  управлява средства на  асоциацията.

Друг смущаващ факт е, че  в проекта  е заложен  очакван  резултат: „Катализиране доразвиването на гражданското общество и даването на възможност да се изгради допълнителен капацитет на Коалицията „За да остане природа в България” ( http://bspb.org/bg/projects/preview/133.html - публична информация).

Искаме да обърнем  сериозно внимание, че такава коалиция  не съществува в правния мир като надлежно регистрирано юридическо лице в обществена полза в съда в регистъра на Министерство на правосъдието. А нерегистрирана  коалиция в обществена полза не може да бъде бенефициент на каквото и да било резултати/ползи  по проект, финансиран  с  публични европейски средства.

Асоциация на парковете в България заедно с коалицията „За да остане природа в България“ са най-големите противници за реализация на туристически проекти по планините. Същите организации правят и непрекъснати протести срещу инвестиционни проекти по морето и други части на страната и водят стотици дела срещу общини, фирми и държавата. Те са и най-големите клеветници до Европейската комисия в Брюксел, вследствие на което на България има наложени финансови санкции за стотици милиони евро, посочват още от „Природата за хората и регионите”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.