1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австралия за пръв път има закон за климата

Австралия за пръв път има закон за климата

Зелените в австралийския парламент също подкрепиха новия закон

Австралия за пръв път в своята история ще има закон за опазване на климата, след като долната камара на парламента в Канбера одобри законопроекта. Преди да влезе в сила, той трябва да бъде гласуван и в Сената.
 
Със закона новото лейбъристко правителство, дошло на власт през май тази година, преследва целта до 2030 година да намали емисиите от въглероден диоксид с 43%. За Петия континент, който е сред най-засегнатите от климатичните промени, новият закон е крайъгълен камък в борбата с редовните наводнения и горски пожари, обяви министър-председателят Антъни Албанезе.
 
В изказване пред медиите след гласуването в парламента Албанезе посочи, че със закона изпълнява едно от най-важните си предизборни обещания, допринесли до голяма степен за неговата победа. За предишното консервативно правителство с премиера Скот Морисън проблемите с климата не бяха сред основните приоритети, тъй като той залагаше на икономическото развитие. Една от най-острите критики срещу Морисън беше заради подкрепата му за въгледобива в северозападната част на страната. Наследникът му на поста обяви, че няма да спира този сектор, за да не ощети индустрията и бизнеса.
 
Зелените в австралийския парламент също подкрепиха новия закон, въпреки че първоначално бяха поставили като условие емисиите да се намалят със 75%. След усилени преговори с управляващите те се съгласиха на компромисния вариант с 43 на сто, но настояват за бързи решения, които да предотвратят нови климатични кризи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.