1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австрия е сред отличниците в ЕС по производство на енергия от ВЕИ

Австрия е сред отличниците в ЕС по производство на енергия от ВЕИ

Страни като Великобритания, Холандия и Люксембург обаче вероятно няма да постигнат поставените цели

32,6% от енергията, произведена в Австрия през 2013 година, е била от възобновяеми източници. Това става ясно от актуалния доклад на Европейската комисия за използването на алтернативни енергии до 2020 година.

До крайния срок Австрия трябва да е постигнала дял от 34%. По-напред са само Швеция с 52%, Латвия с 37 и Финландия с 36,8 на сто. Страни като Великобритания, Холандия и Люксембург обаче вероятно няма да постигнат целите, се казва в доклада.

Европейският съюз си е поставил за задача до 2020 година делът на възобновяемите алтернативни източници да достигне 20%, а в транспорта – 10 на сто. За миналата година средната стойност за всички страни-членки е била 15,3%, Брюксел очаква 25 държави да изпълнят заложените цели. 

"При алтернативните енергии Европа е с много добри позиции", коментира Европейският комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. На глава от населението в Европа се произвежда три пъти повече електричество от възобновяеми източници, отколкото в останалия свят, допълни той. В Съюза в сектора работят повече от един милион души, които геренират оборот от 130 милиарда евро годишно. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.