1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БАБХ инициира сформирането на работна група за неоникотиноидите

БАБХ инициира сформирането на работна група за неоникотиноидите

Това стана ясно по време на семинар в София

Сформирането на работна група за неоникотиноидите ще инициира Българската агенция по безопасност на храните. Това стана ясно по време на семинар в София, организиран от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Поводът – тази година Европейският контролен орган трябва да реши дали да остави в сила забраната за използването на неоникотиноидните пестициди или да я прекрати.

Идеята е да се определи българската позиция по темата. Припомняме, че Европейският съюз дава правомощия на отделните страни-членки да разрешат употребата на неоникотиноидите за кратък период и на определени места. През 2016-та използването на пестициди съдържащи неоникотиноиди у нас беше частично позволено. В тогавашната работна група обаче, не са участвали учени и представители на агробизнеса.

Участници във форума изразиха мнението, че неоникотиноидите имат вредно въздействие върху пчелите.

На пазара вече се предлагат екологични препарати, с минимален негативен отпечатък върху околната среда. Те могат да заменят неоникотиноидите.

Ако фермерите спазват правилен сеитбооборот, употребата на препарати за растителна защита ще е ограничена, смятат експертите.

Природозащитни организации пък заявиха, че са готови на масови протести, ако и през тази година частичната употреба на неоникотиноидите отново бъде разрешена.

Вижте всички гледни точки в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.