1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е на 11-то място в ЕС по употреба на найлонови торбички

България е на 11-то място в ЕС по употреба на найлонови торбички

Средният европеец си служи с до 200 пластмасови торбички на година

България е на 11-то място в ЕС по употреба на пластмасови торбички в рамките на  година.   Всеки от нас използва средно по 246 найлонови пликчета с дръжки. Данните са от изследване на Европейската комисия.

Средният европеец си служи с до 200 пластмасови торбички на година.  Повечето от тях се хвърлят след еднократна употреба.  Най-много такива торбички ползват жителите на Естония – близо 470 на човек, а най-малко - гражданите на Финландия- едва 4.

Частиците, от които са съставени торбичките, се разграждат бавно и могат да замърсят водите или хранителните вериги. За да бъдат намалени рисковете, ЕС се готви да ограничи използването им.  

Съгласно споразумението между Парламента и Съвета, страните- членки ще трябва да изберат един от два подхода за ограничаването на употребата. Първият предвижда гражданите да намалят броя на използваните леки пластмасови торбички до 90 на човек  до края на 2019 –та  година. Според втория подход страните трябва да сложат край на предоставянето на безплатни пластмасови торбички в обектите за продажба до края на 2018 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.