1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България и Румъния са сред страните от ЕС с най-голямо намаление на въглеродните емисии през 2013 г.

България и Румъния са сред страните от ЕС с най-голямо намаление на въглеродните емисии през 2013 г.

Това показват данни на Евростат

България и Румъния са били през 2013 година сред страните от ЕС с най-голямо намаление на въглеродните емисии (-10.2 на сто и -14.6 на сто) спрямо средно -2.5 на сто в целия ЕС, показват данни на Евростат.

Емисиите от въглероден диоксид допринасят особено много за глобалното затопляне и представляват около 80 процента от парниковите емисии в ЕС. Те се повлияват от фактори като климатичните условия, икономическия растеж, броя на населението, транспорта и промишлената дейност. Вносът и износът на енергийни продукти също се отразява на емисиите от СО2 в страната, където се ползват въглища като гориво. Например, ако се внасят въглища, емисиите се увеличават, докато, ако се внася електроенергия, това не се отразява пряко на емисиите на страната вносител, както в страната износител и производител.

През 2013 година въглеродните емисии са намалели в 22 страни членки на ЕС. В абсолютно изражение най-високи са били в Германия (760 милиона тона или +2 процента на годишна основа), следвана от Великобритания (455 милиона тона), Франция (346 милиона тона), Полша (290 милиона тона), Испания (224 милиона тона) и Холандия (162 милиона тона). Тези седем страни са допринесли общо за 77 на сто от въглеродните емисии в ЕС-28 през 2013 година.

Увеличение на емисиите има в Дания (+6.8 на сто), Естония (+4.4 на сто), Португалия (+3.6 на сто), Германия (+2 на сто), Франция (+0.6 на сто) и Полша (+0.3 на сто). Освен в България и Румъния емисиите от въглероден диоксид са намалели в най-голяма степен в Кипър, Испания, Словения и Гърция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.