1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България и страните от Долен Дунав трябва да координират действията си за опазването на есетрите

България и страните от Долен Дунав трябва да координират действията си за опазването на есетрите

WWF е готова да предостави на институциите цялата информация, с която разполага

България и останалите страни от района на Долен Дунав е необходимо да предприемат енергични стъпки и тясно да координират усилията си за опазване на есетрите. Природозащитната организация WWF е готова да предостави на институциите цялата налична информация, събрана по време на дългогодишната ни работа за тези ценни видове. Специален наръчник по въпроса е достъпен на сайта на WWF България.
 
В края на тази година изтича пълната забрана за улов на есетри в България и Румъния. Двете страни, както и другите държави от региона, трябва да определят възможно най-скоро какви следващи действия ще предприемат, за да се завърнат есетрите в Дунав. В реката са останали едва четири от шестте вида есетри, срещали се в миналото, но броят на индивидите е изключително малък. Ясно е, че нито една държава от Долен Дунав не може сама да постигне ефективни резултати, тъй като реката е обща и е необходим координиран подход, както на правителствено ниво, така и от всички заинтересовани страни.
 
В рамките на тригодишния проект „Есетрите. Запази дунавското богатство“, частично финансиран от инструмента на ЕС Life +, WWF събра огромно количество данни в България и Румъния, а част от дейностите бяха извършени в Австрия. Направихме 203 посещения при рибари от 13 населени места в България и разпространихме информационни материали. Проведохме и няколко обучения, в които участваха  171 рибари, които бяха запознати с възможностите за кандидатстване с проекти по европейските програми за рибарство и селско стопанство. Благодарение на обученията и с помощта на WWF, беше създадено и ново рибарско сдружение в Никопол. Синтезирана информация, предназначена за рибарите, също е публикувана в определител, който да помага на рибарите да разпознават есетрите и да ги освобождават, ако са ги хванали случайно.
 
Четири компании за производство на есетри и есетрови продукти в България (Бул Аква Фиш, Фиш Инвест, Аквамаш и Аквакултури Варна) и също толкова в Румъния подписаха етичния кодекс на WWF. С подписването на документа осемте производители официално декларират, че спазват действащото национално, европейско и международно законодателство, както и се ангажират да прилагат най-добрите бизнес практики.
 
В рамките на изложението за рибни продукти Seafood Еxpo в Брюксел, запознахме производителите и търговците на европейско ниво за заплахите към есетрите, идващи от бракониерството и нелегалната търговия на хайвер.
 
Всички информационни материали са достъпни на няколко езика на сайта – esetri.wwf.bg. Усилията на WWF за завръщане на тези удивителни риби в Дунав продължават, надяваме се на силна обществена и институционална подкрепа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.