1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България има нужда от системен и по-ефективен подход за изпълнение на целите за устойчиво развитие

България има нужда от системен и по-ефективен подход за изпълнение на целите за устойчиво развитие

Снимка:

Около този извод се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от WWF

Събитието се проведе в края на март и събра на едно място организации, работещи за развитие в различни области на обществения живот. Присъстващите организации подкрепиха съвместен призив, който бе публикуван в сряда.
 
В България и в още 11 държави от ЕС, WWF насочва вниманието към това как с избора на устойчиво произведени риба и морски продукти, европейските потребители биха могли да окажат влияние върху поминъка на хората, зависещи от риболова в развиващите се страни. Този въпрос показва връзката между различните цели за развитие – как опазвайки природата, се грижим за хората, които зависят от ресурсите ѝ, както и за хранителната сигурност на човечеството като цяло.
 
Всяка от присъстващите организации сподели своя опит, като се постигна консенсус, че е необходимо да се дава по-широка гласност на добрите примери, които да служат за вдъхновение.

Такава история сподели Деница Петрова от Грийнпийс България. Неотдавна към организацията се е обърнала майка от Варна, която била впечатлена от количеството пластмасови отпадъци, оставащи след всекидневното използването на чаши за еднократна употреба в детската градина на детето ѝ. Благодарение на упоритостта си, майката успяла да убеди останалите родители и ръководството на детската градина, да заменят пластмасовите чаши с метални канчета за всяко дете. Добър пример, който дава възможност гражданите да участват в опазването на околната среда, е мобилното приложение BlackSeaWatch, посочи Димитър Попов от Зелени Балкани. То не само обучава потребителите по забавен начин, но и им позволява да допринасят за събирането на данни за живота в Черно море. Подобно овластяване на гражданите позволява и Рибен буквар 2.0 - потребителският наръчник за избор на морска храна на WWF България.

Ангажимент за публичност на добри практики пое Магдалена Малеева, представител на „Горичка“. Специално внимание бе отделено на отношенията с бизнеса и с институциите. Представителите на WWF посочиха, че целите за развитие могат да донесат ползи на бизнеса и е добре въпросът да бъде поставен и по този начин. Според проучване по темата на PWC, най-важните цели за бизнеса са Насърчаване на постоянен, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълна и продуктивна заетост и достоен труд за всички (8-ма цел), Изграждане на гъвкава инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и стимулиране на иновациите (9-та цел) и Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство (12-та цел).
 
По отношение на работата с институциите, представителите на присъстващите организации се обединиха около мнението, че институциите трябва да заложат критерии за устойчивост при избора си на партньори и да се опитват да насърчават добрите практики с подходящи стимули.
 
Организациите, които участваха на кръглата маса, бяха Дружество за ООН в България, „Зелени Балкани“, Грийнпийс - България, Асоциация „Активни потребители“, Slow Food в България, AIESEC, Горичка, Български фонд за жените, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Move.bg, Национален младежки форум.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.