1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България използва едва 20 процента от водното си богатство

България използва едва 20 процента от водното си богатство

Специален закон за минералните и термалните води ще бъде бъде разписан след поредица дискусии

Специален закон за минералните и термалните води ще бъде бъде разписан след поредица дискусии между екоексперти, представителите на общините и икономисти. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, цитирана от  "Стандарт".

В момента минералните извори са в закона за водите, но спецификата им и необходимостта от дългосрочна национална стратегия налагат новото законодателство, обясни екоминистърът. До Коледа първата дискусия за топлите и горещите извори ще бъде факт, като целта е да изготвим стратегия и законова рамка за ефективното им използване, подчерта Михайлова.

По думите й България използва едва 20 процента от водното си богатство, а всеизвестен факт е, че страната ни е сред първите по концентрация на минерални извори. Геотермалните води могат да се използват много повече за отопление на обществени сгради, на оранжерии и за балнеолечение, допълни екоминистърът.

Към новия закон ще се подходи едва след като се чуят внимателно мненията на кметовете и бизнеса, каза още Михайлова. От МОСВ уточниха, че в много от общините има вече готови инвестиционни проекти, но липсва достатъчно адекватна законова рамка. Преди да влезе в пленарна зала, законът ще бъде обсъден и на регионални дискусии, за да може по места кметове и специалисти да представят детайлно възможностите на всеки регион. От бизнеса пък настояват за нови по-облекчени правила на концесиите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.