1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България може да закъснее с изготвянето на доклад до ЕК за дела на ВЕИ в енергийния микс на страната

България може да закъснее с изготвянето на доклад до ЕК за дела на ВЕИ в енергийния микс на страната

Анализът трябваше да покаже дали страната ни е изпълнила задължителната междинна цел от 11% дял на "зелената" енергия

България може да закъснее с изготвянето на доклад до ЕК за дела на ВЕИ в енергийния микс на страната, съобщава "Капитал Daily". Конкурсът за избор на консултант, който да изготви доклада за напредъка на България в използването на възобновяема енергия, е бил прекратен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Този анализ трябваше да покаже дали страната ни е изпълнила задължителната междинна цел от 11% дял на "зелената" енергия в общото енергийно потребление. Данните за изпълнението на междинната цел трябва да бъдат представени в ЕК до края на годината.

През август министерството на икономиката и енергетиката обяви малка обществена поръчка за избор на консултант, който да изготви доклада. Документи за участие са подали 4 фирми, като от тях единствено Denkstatt България е достигнала до отваряне на финансовата оферта. "Капитал Daily" цитира Боян Рашев, управляващ партньор във фирмата, според когото офертата им е получила одобрението на комисията за избор на изпълнител. До договор обаче не се стига.

В края на октомври Denkstatt България изпраща писмо до министерството, с което моли за по-експедитивни действия, така че да не се стига до ситуацията от миналата година, в която България изгуби акредитацията си за търговия с въглеродни квоти. В отговор компанията получава писмо, подписано от заместник-министър Делян Добрев, в което се съобщава, че процедурата за избор на консултант е прекратена, без да се посочва конкретна причина за това решение.

Представители на МИЕТ са обяснили за "Капитал Daily", че докладът ще бъде изготвен от техни експерти. Министерството не е дало обяснение каква е конкретната причина за спирането на обществената поръчка.

През миналата седмица представители на ВЕИ бранша заявиха, че България няма да успее да изпълни междинната цел от 11% дял на възобновяемата енергия в енергийния микс на страната, който трябва да бъде постигнат през тази година. Според анализ на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ) делът на зелената енергия през тази година е едва 7.3%. Тези данни значително се разминават с твърденията на МИЕТ, според които страната ни преизпълнява междинната цел, достигайки 15-процентен дял на възобновяемата енергия.

Правителството има задължение да изготвя доклад за напредъка на България при въвеждането на "зелена" енергия на всеки две години до 2021 г. Първият такъв доклад трябва да бъде одобрен в средата на следващата година, за да не бъде стартирана нова наказателна процедура срещу страната ни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.