1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България остава сред страните в ЕС с най-големите проблеми при управлението на отпадъците

България остава сред страните в ЕС с най-големите проблеми при управлението на отпадъците

Това става ясно от нов доклад на Европейската комисия

България остава сред страните в Европейския съюз с най-големите проблеми при управлението на отпадъците. Това става ясно от нов доклад на Европейската комисия за начина, по който държавите членки управляват битовите отпадъци, предаде пресслужбата на институцията.

Докладът показва огромни различия между страните от ЕС по 18 критерия. За да онагледи изпълнението им, Брюксел използва зелени, оранжеви и червени флагчета за области като общо количество на рециклираните отпадъци, цена на обезвреждането на отпадъците, нарушения на европейското законодателство.

Крайното класиране е част от провеждащо се в момента проучване, което ще помогне на държавите членки да подобрят своите постижения в областта на управлението на отпадъци.

Начело на таблицата стоят Австрия, Холандия, Дания, Германия, Швеция и Белгия, като нито една от тях не е с повече от 2 червени флагчета. Цветовата гама обаче се променя в противоположния край на таблицата, където зелените флагчета са рядкост.

Страните с най-големи пропуски в прилагането са Гърция, България, Малта, Литва, Румъния, Кипър, Латвия, Италия.Кипър. Пропуските включват лоши или никакви политики за предотвратяване на образуването (генерирането) на отпадъци, липса на стимули за отклоняване на отпадъците от депата и неподходяща инфраструктура във връзка с отпадъците.

Целия материал за доклада на ЕК относно начина, по който държавите членки управляват битовите си отпадъци, четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.