1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България отново ще бъде пусната в международната търговия с емисии

България отново ще бъде пусната в международната търговия с емисии

Това е добра новина за българските предприятия, защото много от тях разполагат с излишък от квоти за продажба

Половин година след като на България беше отнето правото да търгува с разрешителни за парникови емисии, звеното на ООН, отговарящо за прилагането на Протокола от Киото, е преценило, че страната вече се е поправила и е започнала процедура по връщането на акредитацията. Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БНТ. Въпросът за България е бил повдигнат на конференцията на Обединените нации за климата в Канкун и е станало ясно, че посещението на експертите на ООН в страната през есента е приключило с положителна оценка.

Правото на страната ни да участва в международната търговия с емисии, включително в европейската схема за въглеродна търговия, беше отнето в края на юни. Причината беше лошата национална система за инвентаризация на годишните парникови емисии в страната през 2007 и 2008 г. Оказа се, че въпреки системните забележки от страна на ООН, държавата не е отчитала емисиите от някои сектори като депата за отпадъци - освен общинските и регионални депа в България в предишните години имаше и стотици незаконни сметища. Въпреки препоръките тя не е измервала и емисиите в резултат от промяна на предназначението на земята - като залесяването или обезлесяването. Освен това достоверността на данните беше под съмнение заради липсата на редовен обмен на информация по тези въпроси между екоминистерството, което отговаря за инвентаризацията и другите отговорни ведомства - министерствата на икономиката, на земеделието и на вътрешните работи, както и Националния статистически институт.

През октомври държавата покани на проверка в София инспектори на Обединените нации и те са заключили, че всички пропуски в системата за инвентаризация на емисиите са отстранени, обясни днес Караджова. Това означава, че до началото на следващата година България вероятно ще си върне правото да търгува с емисии. В момента близо 140-те български компании, включени в европейската схема за търговия с емисии, могат да търгуват квоти само помежду си, тъй като с отнемането на акредитацията националният електронен регистър на транзакциите на квоти, където са техните въглеродни сметки,  беше отрязан от общия европейски регистър и от международния.

Това е добра новина за българските предприятия, защото много от тях разполагат с излишък от квоти за продажба, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Само за 2009 г. те разполагат с общо 6 милиона квоти за продан, излишъци имат и от 2008 г., когато все още не можеха да търгуват на европейския въглероден пазар. Едва през април тази година Европейската комисия допусна България до европейската търговия. До края на юни, когато ООН отне акредитацията на страната, фирмите успяха да изтъргуват общо 9.4 милиона квоти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.