1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България подписа Декларацията за децата, младежите и действията по климата

България подписа Декларацията за децата, младежите и действията по климата

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн приветства подписването на декларацията

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов подписа междуправителствената Декларация за децата, младежите и действията по климата. България е десетата държава в Европа, която подписва документа. По този начин страната ни поема ангажимент, че приоритетите за децата и младежите са включени в действията, свързани с климата.

„Всяко усилие да ограничим въглеродния отпечатък сега и да подготвим младите хора за утрешните предизвикателства, като им покажем нов начин, по който да се отнасят към природата с уважение, е голяма стъпка към по-добро, по-сигурно и по-зелено бъдеще“, отбеляза министър Сандов. Според него, ако сега не положим тези усилия, именно децата и младите хора ще трябва да поправят грешките от миналото и да се справят с тежките последствия от климатичните промени.

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн приветства подписването на декларацията и изтъкна, че документът демонстрира ангажиментите на страните да признаят и вземат предвид нуждите, правата и перспективите на децата и младите хора по отношение на политиките, свързани с климатичните промени, на всички нива. „Подписването на декларацията от България е важна стъпка, която овластява децата и младежите като влиятелни движещи сили на промяната. Климатичната криза е криза за правата на децата“, заяви тя. 

Една от целите на декларацията е да разшири участието на децата и младежите в процесите по намаляване на ефектите от климатичните промени с повишаване на информираността за тях, както и придобиването на знания и умения в приноса им за безопасно и устойчиво бъдеще.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.