1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България се проваля в прилагането на европейската директива за чистотата на въздуха

България се проваля в прилагането на европейската директива за чистотата на въздуха

Постоянното замърсяване прави страната ни едно от най-смъртоносните места на живеене

Постоянното замърсяване прави България едно от най-смъртоносните места на живеене заради мръсния въздух, въпреки годините усилия за подобряване мониторинга и спазването на европейските стандарти. Но проблемите на България не са изолиран случай и отразяват сериозната загриженост относно качеството на въздуха в страните членки на ЕС, съобщава Еурактив.

България, след присъединяването си към ЕС през 2007 г., е постигнала стабилен напредък в подобряването на екологичния мониторинг и приемането на правилата за качеството на въздуха, водата и околната среда.

Анализатори твърдят, че тези действия са последвани от несериозно прилагане и пренебрежително отношение както от националните, така и от европейските власти.

„Ние имаме много добри закони и мониторингови системи, но най-големият проблем е, че нямаме държавна агенция, която да прилага законите. Имаме всичко, освен прилагане”, коментира Георги Стефанов от WWF.

След като ЕК започна да оценява промените по европейската директива за чистота на въздуха от 2008 г., анализите показват, че България, както много други държави от ЕС, се провалят в прилагането й. ЕК се очаква да коригира стандартите на чистотата на въздуха не по-късно от 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.