1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България се включва за първи път в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

България се включва за първи път в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Тя се провежда от 17 до 25 ноември

За четвърта поредна година ЕК организира Европейска седмица за намаляване на отпадъците. Тя се провежда от 17 до 25 ноември. България се включва за първи път в събитието. Неговата цел е повишаване на осведомеността по отношение на стратегиите и политиките за предотвратяване на отпадъците или тяхното оползотворяване. Годишно в ЕС се изхвърлят 2.7 млрд. тона отпадъци. Но средно едва 40 на сто от твърдите отпадъци се използват повторно или се рециклират. Много държави-членки продължават да изхвърлят в депа огромни количества битови отпадъци – най-лошият вариант за управлението им, въпреки наличието на по-добри алтернативи. Изхвърлят се ценни ресурси, губят се потенциални икономически ползи, не се създават работни места в сектора за управление на отпадъци, нанасят се щети на човешкото здраве и на околната среда, коментира тревожната ситуация комисарят по опазване на околната среда Янез Поточник, цитиран от БНР.

През септември 2011 г. ЕК прие Пътна карта за ефективно използване на ресурсите в Европа, която гледа на отпадъците като на огромен ресурс за оползотворяване, икономически растеж и нови работни места. Публикуван в средата на тази година доклад на ЕК за управлението на отпадъците открои големи различия в справянето с тях, като разделителната линия минава между т. нар. „стари” и „нови” членки на ЕС. Проблемът е отчетливо по-добре решен при „старите”. Изключение правят Италия и Гърция. Последната е на опашката в класацията. За съжаление, България е на предпоследно място. Ако в една Швеция се рециклират над 96 процента от отпадъците, то в България този дял е равен на скромните 10 на сто от създаваните годишно 3 млн. тона отпадъци. Ситуацията като цяло не е удовлетворителна и затова ЕК подготвя пътни карти за десетте държави с най-лоши резултати по отношение на оползотворяването на отпадъците, сред които е и нашата страна.

Според приетата рамкова директива за отпадъците на ЕК от 2008 г., общността трябва да достигне 50 процента повторна употреба или рециклиране на отпадъците през 2020 г. За постигане на тази определено трудна за България цел, новият закон за отпадъците поставя няколко междинни цели. До 2016 г. оползотворените отпадъци трябва да се увеличат над два пъти и да достигнат минимум 25 на сто, а до 2018 г. – 40 на сто. Като първа крачка към целта законът задължава до две години кметовете да осигурят площадки за разделно събиране на отпадъци в населените места с над 10 000 жители. До 2014 г. се очаква тези общини да имат и работещи системи за рециклиране, които да обработват 25 процента от битовия отпадък.

Наистина отпадъците са огромен ресурс за една държава и ние трябва да престанем да гледаме на тях като на боклук, посочва министърът на околната среда Нона Караджова. Те са огромен резерв, който спестява черпене на първични природни ресурси и внос на много суровини за промишлеността. Уверена съм, че ще се научим да ценим и използваме този ресурс. Това вече започва да се случва. През последните три-четири години бяха създадени 25 инсталации за рециклиране.

Доста български градове се включиха тази година в Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Някои от тях с твърде скромни инициативи като например събиране на „разлюбени” детски играчки и предоставянето им на домове за сираци вместо изхвърлянето им в кофите за боклук. В други градове, като Добрич например, имат по-комплексно виждане. Програмата за седмицата там включва оползотворяване на изобилието от сухи клони през този сезон, като те се натрошават и полученият чипс се използва в градинарството или като настилка за детски площадки. Биоотпадъците пък се компостират и се използват като тор. Апелира се към всички работещи да намалят разпечатването на служебни документи, спестявайки хартия и спасявайки поне едно дърво. И в Добрич се обръща внимание на играчките, като в случая се организират пазари за тяхната размяна между децата – омръзналата на едно дете играчка може да донесе радост на някое друго, а не да се изхвърля.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.