1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще финансира с 1.8 млрд. евро мерки за опазване на екологичната мрежа "Натура"

България ще финансира с 1.8 млрд. евро мерки за опазване на екологичната мрежа "Натура"

Снимка:

Новото изискване на Европейската комисия важи до 2020 г.

България ще финансира мерки за опазване на европейската екологична мрежа "Натура" на стойност 1.8 млрд. евро до 2020 г. Това предвижда Националната приоритетна рамка за действие по "Натура 2000", представена в четвъртък. Документът е ново изискване на Европейската комисия и важи за всички страни членки, които са работили по приоритетите си едновременно, пише "Капитал Дейли".

Сред мерките за опазване на екомрежата "Натура" у нас са мониторинг, изграждане на екологична инфраструктура, изготвяне на планове за управление на защитени зони и др. Предвидени са и мерки за стимулиране на зелен бизнес - екотуризъм, добив на сол по традиционни методи, също така компенсации за собственици на земи в "Натура", обучения и др.

Мерките ще се финансират по оперативните програми "Околна среда", "Региони в растеж", "Наука и образование", "Добро управление", програмата за селските райони, за рибарство, програма Life, норвежкия и швейцарския фонд, държавния бюджет. Така екологичната политика става хоризонтална, респективно по-ефективна, тъй като досегашният начин на планиране на разходите не е бил особено успешен според анализ на Европейската комисия.

След изпращането на приоритетната рамка по "Натура" в Брюксел и нейното одобрение страната ни ще трябва да отчита напредъка, изпълнението и ефекта от всяка една мярка, обясни Десислава Стефанова от Министерството на околната среда и водите.

България е втората в Европейския съюз по обхват на защитени зони. Над 34% от територията на страната е включена в мрежата "Натура", като единствено Словения ни изпреварва с 35.52%. "За някои това е проблем, за други - предизвикателство. Ние го разглеждаме като възможност", коментира зам.-министърът на околната среда Атанас Костадинов. Той посочи, че големият проблем за него е устойчивото развитие у нас, тъй като зеленият подход в основата на всяка политика тепърва започва да се осмисля. Това води до драматични публични реакции с политически характер и няма как да е по друг начин, коментира Костадинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.