1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще картира всичките си екосистеми

България ще картира всичките си екосистеми

Изпълнителната власт и науката си подават ръка в дейностите по опазване на биоразнообразието

България ще картира всичките си екосистеми. Така ще станем една от първите държави в Европейския съюз с всички данни за екосистемните услуги у нас. Проектът е част от подписани споразумения между Министерството на околната среда и водите, БАН и Софийския университет.

Изпълнителната власт и науката си подават ръка в дейностите по опазване на биоразнообразието. Към момента Министерството изпълнява по двете програмни области „Интeгрирано управление на морските и вътрешни води“ и „Биологично разнообразие и екосистеми“ 38 проекта. Някои от тях са вече на финалната права, а други 6 проектни споразумения на обща стойност 2,1 млн. лв. сега старират. Усилията ще бъдат насочени към изследването на инвазивни видове в страната ни, разработването на карта на защитените територии, както и картирането на екосистемите. За 7 от тях вече има данни.

Единствената държава, която до момента има резултати по отношение на картирането и оценката на всички екосистеми и екосистемни услуги е Великобритания. Към 2020 година всички държави в ЕС ще трябва да имат такива данни.

До април 2017-та агросекторът ще да има ясни данни за териториите, които се използват за селскостопански нужди – къде се намират, как да се използват, какви промени са насъпили и с какъв ресурс разполагаме в бъдеще.

Повече подробности в новините на телевизия АгроТВ.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.