1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще преведе 150 000 евро за Хранителната програма на ООН, действаща на територията на Сирия

България ще преведе 150 000 евро за Хранителната програма на ООН, действаща на територията на Сирия

Снимка:

Това съобщи днес министърът на външните работи Николай Младенов по време на донорска конференция

България ще преведе 150 000 евро за Хранителната програма на ООН, която действа на територията на Сирия, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов по време на донорската конференция за Сирия, която се провежда днес в Кувейт.

На същата среща генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за край на насилието и повече международни помощи. По думите му ситуацията в страната е катастрофална и се влошава всеки ден.

Изчислено е, че за осигуряването на дейностите по Хуманитарния план за отговор и Регионалния план за бежанците само до средата на 2013 г. се изискват 1,5 млрд. долара. Четири милиона сирийци се нуждаят от храна и други помощи. Броят на бежанците е над 700 хиляди, пише "Дневник".

"Сирийското общество е разкъсвано и разрушавано от конфликт, който продължава вече втора година, и отговорност на международната общност е да облекчи хуманитарната криза", заяви Николай Младенов.

Конференцията е събрала около 60 държави донори, както и някои от агенциите на ООН и се председателства от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. На нея участва и комисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.