1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще спазва ангажиментите по споразумението от Париж за климата

България ще спазва ангажиментите по споразумението от Париж за климата

България е една от малкото, която има собствен Закон за ограничаване изменението на климата

България ще спазва ангажиментите по споразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Това е становището на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Според него страната ни ще изпълнява твърдо общата политика на ЕС. Споразумението е ратифицирано от Народното събрание и е в сила за България от 29 декември 2016 г., след като  документите за ратификация бяха депозирани официално в Секретариата на ООН.

Пактът, договорен от почти 200 държави в Париж през 2015 г. под егидата на ООН, има за цел да намали количеството изхвърлян въглероден диоксид и други газове, отделяни от използването на изкопаеми горива.

България е една от малкото, която има собствен Закон за ограничаване изменението на климата, който се прилага чрез Третия национален план за действие по измененията на климата – всеобхватна и амбициозна програма на национално ниво за осъществяване на преход към нисковъглеродна икономика и ефективно използване на ресурсите до 2020 г. Страната ни подготвя също така Национална стратегия за адаптация и План за действие за изпълнението й за периода до 2030 година.

Държавите членки на ЕС, в това число и България, имат съвместен правно обвързващ ангажимент до 2030 г. да редуцират емисиите парникови газове на Съюза с 40% спрямо нивата от 1990 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.