1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще ускори процедурата за влизане в сила на Протокола за рибарство между ЕС и Мароко

България ще ускори процедурата за влизане в сила на Протокола за рибарство между ЕС и Мароко

Снимка:

Зам.-министър Маринова се срещна с Н. Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте

България ще ускори процедурата за влизане в сила на Протокола за рибарство между Европейския съюз (ЕС) и Мароко, изтъкна заместник-министър Маринова по време на среща в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) с Н. Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България, съобщиха от пресцентъра на министерството. Двамата се срещнаха, за да обсъдят Протокола за риболов между Европейския съюз и Кралство Мароко.

Предишният протокол е приключил своето действие през месец февруари 2012 г. и не е бил продължен, в резултат на което всички риболовни кораби в Средиземно море е трябвало на напуснат акваторията на Мароко. Засегнати от санкцията са Испания, Италия, Франция, Португалия, Холандия, Литва, Великобритания, Полша и Германия. Съветът на Европа одобрява мандат на Европейската комисия да проведе преговори с Мароко за нов Протокол, който е подписан на 24 юли 2013 г.

Зам.-министър Маринова подчерта, че МЗХ ще направи необходимото да подкрепи това начинание, за да може актът да влезе в сила по-бързо и да минимизира негативните последици от проблема. Ресорният зам.-министър изтъкна, че земеделието, аграрната политика и рибарството са приоритет за България и Испания. „Ще направим всичко възможно да си бъдем от взаимна полза във всякакви ситуации както на двустранно ниво, така и в Съвета на министрите и в Европейската комисия (ЕК)”, добави още Валентина Маринова.

Н. Пр. Хосе Тапиа каза, че е изключително доволен от бързото придвижване на документа и непрекъснато съветва испанския бизнес да обърне внимание на възможностите, които предлага българското селско стопанство. „Испания и България могат да спечелят много, ако работят заедно, защото селското стопанство на България е едно скрито съкровище”, категоричен е посланикът на Кралство Испания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.