1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България закъснява с изграждането на пречиствателни станции

България закъснява с изграждането на пречиствателни станции

Има реален риск Европейската комисия да отправи предупредително писмо към страната ни

За една година Министерство на околната среда и водите не е одобрило нито един нов проект за изграждане на пречиствателни станции в общини с над 10 хиляди жители, предава БНР.

Общо в 124 общини над 10 хиляди жители трябваше да бъдат изградени пречиствателни станции и канализация до края на тази година. В 70 от тях няма съоръжения за пречистване на водите. От миналата година досега експертите в министерството са работили основно за преразглеждане на одобрените проекти със завишени стойности при предишното правителство.

"49, ако не се лъжа, общини към настоящия момент са преминали предварителни консултации, дали сме наши становища и сме препоръчали някои промени в проектните предложения, тъй като целта в случая е не само да се изхарчат парите, но и те да бъдат изхарчени целесъобразно, т.е. за най-ефективните проекти и постигайки най-големите екологични резултати", обясни Малина Крумова, директор на Дирекция "Кохезионна политика за околна среда".

Наложи се кметовете да пренапишат проектите според променените изисквания. С новите правила и приоритети ръководството на министерството на околната среда се надява да премахне възможностите за одобрение на некачествени проекти.

Заради неспазените срокове за пречиствателните станции над 10 хиляди жители има реален риск Европейската комисия да отправи предупредително писмо към страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.