1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български организации за защита на животните организират протест

Български организации за защита на животните организират протест

Те настояват да връчат лично декларация на министър Найденов

Над 20 български организации за защита на животните и близо 40 групи от социалната мрежа "Фейсбук" организират протест днес от 14.00 до 15.30 часа пред МЗХ под наслов "Четири години безнаказано нарушаване на Закона за защита на животните", съобщиха от организация "Грижа за бездомните кучета".

На 24 януари се навършват 4 години от приемането на ЗЗЖ, който бе оценен от Европейската комисия като най-модерния в Европа. За съжаление в България продължава жестокото третиране на животните, посочват организациите за защита на животните.

Според тях особено драстични са случаите в общинските приюти за кучета. "Поради безсилието на служителите от Областните дирекции на БАБХ системните нарушения в тези обекти не се отстраняват, виновните не се наказват, а смъртността сред животните се увеличава. Напрежението сред приятелите на животните ескалира, когато бяха обявени в публичното пространство тенденциозните предложения на Столичната общинска администрация за промени в Наредба № 41 на МЗХ, за минималните изисквания в приютите. Регламентирането на тези предложения на практика ще узакони жестокото отношение към животните.

Министър Найденов е предупреден, че протестиращите настояват да му връчат лично декларация, апелираща за адекватни на проблемната ситуация дейности, заявяват още организаторите на протеста.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.