1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български учен с награда на ООН за екология

Български учен с награда на ООН за екология

Разработката на проф. Мария Златева е свързана с обработка на място в компостери на биоразградими отпадъци и превръщането им в органична тор

За първи път български учен получи световната награда от комисията на ООН UN-HABITAT за принос в екологията.

Разработката на проф. Мария Златева е свързана с обработка на място в компостери на биоразградими отпадъци и превръщането им в органична тор, която може да се използва в градините, пише „Дойче Веле".

Проектът, отличен със статуетка и грамота, бе представен на пресконференция от автора му. В него са участвали и експерти на ръководената от проф. Златева неправителствена организация "Интереко-21".

Наградата, която се връчва веднъж на две години, е била дадена на изследователката на церемония в Дубай. Тя е сред 12-те световни учени с престижното отличие, което се присъжда от независимо жури от международни експерти.

Първата патентована технология на проф. Златева е приложена във Велинград, като в програмата са включени безработни роми. Резултатът е рязко намаляване на количеството отпадъци. Докато в началото изхвърлените боклуци в малък контейнер били около 120 кг за един месец, след прилагането на технологията се събрали едва 3-4 кг, основно инертни материали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.