1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българските власти трябва да върнат до 3 месеца 848 декара земя на законните й собственици

Българските власти трябва да върнат до 3 месеца 848 декара земя на законните й собственици

Това постанови Европейският съд за правата на човека

Българските власти трябва да върнат до 3 месеца 848 декара земя на законните й собственици или да им изплатят обезщетение от 1,081 млн. евро, постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в поредното изгубено от България дело за неизпълнение на реституционни претенции, съобщи Медиапул.

Рекордната щета е нанесена на 8 жалбоподатели, които съдят държавата за дългогодишните откази на администрацията за възстановяването на 846,5 декара земя в землището на село Българчево, което се намира на около 5 км от Благоевград. Земята е оценена на 433 000 евро. Отделно им се присъждат 120 000 евро, ако държавата не им възстанови 2 декара в самия град.

В решението си Европейският съд заявява, че още през 2009 година е установен системен проблем с реституцията в България и не намира за нужно да проучва казуса отделно от предишните случаи. Земеделското министерство вече е платило 16 100 лева за забавени реституционни процедури на Едип Мутишев, който е един от осемте жалбоподатели.

Разиграването на хората започва през май 2008 година, когато съдът в Благоевград признава техните права над земята. От земеделското министерство искат от съда да поясни своето решение. Магистратите отказват, защото молбата на министерството представлява по същество искане за преразглеждане на окончателно решение.

На 23 март 2010 година министерството взема ново решение и също признава правата на жалбоподателите върху земята им. През август същата година Едип Мутишев изпраща писмо до институцията, питайки кога решенията ще влязат в сила. Той получава отговор, в който се казва, че трябва да попълнят специално искане и да платят такса, за да получат парцелите им в точни граници.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.