1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българско софтуерно приложение за смартфони предлага информация за Натура 2000

Българско софтуерно приложение за смартфони предлага информация за Натура 2000

Снимка:

SmartBirds работи под операционна система Android

Българско софтуерно приложение за смартфони позволява на хората да определят птиците, които наблюдават, да си водят записки в електронен дневник за наблюдения и да черпят своевременна информация за Натура 2000 места. Приложението се казва SmartBirds.

SmartBirds е първото в България и едно от малкото в света приложение за смартфони и други мобилни устройства за определяне на птиците. То представя всички 269 птици, гнездящи в България. Съдържа снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в България могат да бъдат наблюдавани. Включена е също кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитния им статус и заплахите, които ги грозят.

Описанието и координатите на Специално защитени зони от мрежата Натура 2000 насочват природолюбителите към най-близките места за наблюдение на птици. Електронният дневник позволява бързо и лесно записване на наблюдаваните птици, точно определяне на GPS координатите, автоматично въвеждане на данни за наблюдател, дата и час. Направените записи могат бързо да бъдат споделяни с приятели чрез електронна поща и социални мрежи.

Приложението е създадено от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, с цел да улесни привържениците на „бърдуочинг”   туризма при техните срещи с дивите птици.

„Създаването на такъв определител беше голямо предизвикателство за нас, тъй като до сега не е правен подобен. Трябваше сами да зададем рамките и съдържанието му, а от това се появиха и трудностите, защото искахме да включим максимална информация и повече възможности“, коментира авторът на приложението Светослав Спасов от БДЗП. Приложението работи под операционна система Android и може да бъде изтеглено безплатно на www.SmartBirds.org или от Google Play.

Приложението е подходящо както за специалисти с богат опит в определянето на птиците, така и за начинаещи „бърдуочъри“. Традиционно занимание в някои европейски страни, наблюдението на птици увлича все повече хора в България. „Бърдуочингът“ може да се практикува както сред дивата природа, далеч от големия град, така и в най-близкия парк или градинка. Забелязвянето и разпознаването на птиците се тренира с времето. С  повече опит могат да се видят необичайни и интересни видове, дори в града. Наблюдението на птици може да се практикува от хора от всички възрасти и във всеки сезон на годината, пише greentech.bg.

Приложението SmartBirds е разработено в рамките на проекта на Българското дружество за защита на птиците „Вижте за първи път: летящото богатство на България”, подкрепен от Фондация „Америка за България”. Целта на проекта е да популяризира България като дестинация за природосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.