1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българското Черноморие е изключително ценно и богато на природни дадености, които ние трябва да съхраним

Българското Черноморие е изключително ценно и богато на природни дадености, които ние трябва да съхраним

Министър Юлиян Попов: „Част от тази борба е просто хората да разберат стойността на дюните. Ние не може да газим по тях с джипове, да паркираме и да слагаме каравани. Трябва да ги опазим.“

С табели проблемите не се решават, но проблемите се обозначават. Това заяви министърът на околната среда и водите в сутрешния блок на бТВ по отношение на мерките за опазване на дюните. 

Той подчерта, че акцията с поставянето на табелите на Дуранкулак е част от една много продължителна борба, която ще бъде спечелена. „Част от тази борба е просто хората да разберат стойността на дюните. Ние не може да газим по тях с джипове, да паркираме и да слагаме каравани. Трябва да ги опазим. Не е само дюните, Българското Черноморие е изключително ценно и богато на природни дадености, които ние трябва да съхраним, ако искаме първо да си съхраним природата, но после да имаме една икономика около Черноморието, която е по-високо стойностна, с по-висок придаден продукт и да имаме по-високо качество на живот“, е убеден министърът.

„Наблюдението показва, че няма никакво замърсяване на Черно море  след  взривяването на язовир „Нова Каховка“. Това е доста логичен извод, тъй като „Нова Каховка“ е много голям язовир – 27 пъти колкото язовир Искър. Въпреки че питейната вода, слизайки надолу, повлече къщи и боклуци, но това въобще не стигна до България, то се издухва от Дунав навътре, а след два месеца се е разпръснало напълно и абсорбирало навътре. Самият риск беше много нисък. Ние наблюдаваме не само състоянието на морето, но и риска в следващите 5-7 дни“, посочи Юлиян Попов.

Министърът изтъкна, че качеството на въздуха в България се подобрява, макар и не с необходимите темпове. Той призова за подмяна на отоплителните уреди и използваните автомобили.

„Държавата може малко да направи за въглищните централи, защото пазарът в много голяма степен в момента определя тяхната съдба“, каза министър Попов и отбеляза, че България е страната с най-голям спад на въглеродните емисии в първото тримесечие в рамките на Европейския съюз. „Това е просто защото миналата година и по-миналата година цените на електроенергията бяха много високи, всички централи работиха до максимален капацитет, цените паднаха. Това е вероятната тенденция по-нататък, те просто няма да могат да издържат икономически на пазара“, поясни еко министърът.

Целият разговор можете да изгледате тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.