1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП: Актуализира се информацията за нови находища на червеногушото коприварче

БДЗП: Актуализира се информацията за нови находища на червеногушото коприварче

Възможно е и трайното заселване на този вид на север заради глобалното затопляне на климата

В последните години се актуализира информацията за нови находища на червеногушото коприварче (S. Cantillans (Pallas, 1764), намиращи се северно от традиционните за вида у нас - Източни Родопи и Югозападна България. На едно от местата - с. Първенец, е потвърдено наличието на червеногушо коприварче, като наблюдаваните екземпляри са вече няколко за разлика от първото наблюдение там на един пеещ мъжки през 2010 г., публикувано в сп. "За Птиците" бр. 1/2010 г.

Новите данни, са както следва:
- през 2011 г. над гр. Кричим (UTM KG95) са установени 4 пеещи птици от Димитър Демерджиев;
- на 06.04.2013 г. до с. Исперихово (Бесапарските хълмове) (UTM KG86) е наблюдаван един пеещ екземпляр от Йордан Христов;
- на 13.04.2013 г. над гр. Перущица (UTM KG95) са регистрирани 2 пеещи червеногуши коприварчета;
- на 23 и 27.04.2013 г. над с Първенец (UTM LG05) са наблюдавани 4 пеещи мъжки птици в находището от 2010 г. През следващите два месеца единични птици бяха препотвърдени на същото място.

Почти всички наблюдения са направени в местообитания съответстващи на описанието в "Атласа на гнездящите птици в България". Това, което прави впечатление е наличието на малки скали или каменисти участъци. Въпреки старателното издирване на вида в околните дерета на с. Първенец, той не беше открит на друго място. Изглежда, че и тук червеногушото коприварче изисква специфичен микробиотоп за съществуване.

Наличието на тези северни находища на вида ни кара да предполагаме, че се касае за "пулсация", характерна за някои средиземноморски видове, но е възможно и трайното заселване на този вид коприварче на север, като резултат от глобалното затопляне на климата. Надяваме се, че бъдещите ни изследвания в района ще разкрият отговора, заявяват от БДЗП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.