1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП е обезопасило 306 стълба от електроразпределителната мрежа

БДЗП е обезопасило 306 стълба от електроразпределителната мрежа

Това е важна стъпка за ограничаване на смъртността сред дивите птици

От началото на юли до края на ноември 2011 г. Българското дружество за защита птиците (БДЗП) се е погрижило за обезопасяването на 306 стълба от електроразпределителната мрежа, а още близо 100 ще бъдат изолирани до края на годината, съобщават от БДЗП. 

Това е важна стъпка за ограничаване на смъртността сред дивите птици и част от проекта за опазване на царския орел и ловния сокол в България. Изолациите са били поставени в Западна Странджа и Сакар - зони от Натура 2000, където е концентрирана българската популация на царския орел.

Изолирането се извършва по проект LIFE+ "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, финансиран от Европейската комисия. Стойността на поставените изолации е над 40 хил. лв., осигурени от БДЗП, а монтажа се е осъществил със съдействието на "ЕВН България” в рамките на меморандум за сътрудничество и разбирателство, подписан между двете организации.

Само за последните 2 години от БДЗП са открили 6 млади птици от вида царски орел, загинали от токов удар. Тази цифра е огромна на фона на едва 21 двойки, останали в България. Загиването на птици от токов удар при кацане по необезопасени стълбове и съоръжения e една от сериозните заплахи не само в България, но и в други европейски страни и е причина за смъртта както на световно застрашени грабливи видове птици като царския орел и ловния сокол, така и на широко разпространени видове като белия щъркел, който е една от най-честите жертви.

В рамките на проекта БДЗП е направила проучване на смъртността при дивите птици, причинена от токов удар, а чрез сателитното проследяване на царски орли са успели да открият част от загиналите.

Тези резултати са наложили изолирането да се превърне в една от най-важните дейности по проекта и затова в момента БДЗП и "ЕВН България” подготвят изолирането на нови 750 стълба на стойност над 100 хил. лв. в районите, обитавани от царски орли.

Природозащитниците посочват, че реални резултати в решаването на проблема може да се постигнат само чрез общите усилия на правителството, електроразпределителните дружества, научни и неправителствени природозащитни организации.

Най-неотложна била промяната при обновяването на стълбовете от съществуващите електроразпределителни линии и изграждането на нови. Често старите безопасни стълбове се подменят с нови от опасния за птиците тип. Новите съоръжения трябва да бъдат съобразени с безопасността за птиците, още повече, че това ще допринесе за намаляване на авариите, причинени от загинали от токов удар птици.

Следващ етап е обезопасяване на вече съществуващите линии, като тези попадащи в Натура 2000 би следвало да са приоритет. Тези стъпки вече са предприети от правителствата на редица страни в Европа и Северна Америка. Надяваме се и България да ги последва в най-скоро време, настояват от БДЗП.

Проектът LIFE+ "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България” е първият български проект по програма LIFE+ на Европейския съюз. Той се изпълнява от БДЗП в срок от пет години (2009 – 2013). Осъществява се в 10 ключови територии, част от мрежата Натура 2000. Проектът има за цел да предотврати изчезването на ловния сокол от България и да увеличи националната популация на царския орел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.