1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП изгради нова площадка за подхранване на царски орли

БДЗП изгради нова площадка за подхранване на царски орли

Снимка:

Мястото в защитена зона „Сакар” е съобразено и с оглед на безопасността на птиците

Нова площадка за подхранване на царски орли бе изградена от БДЗП в защитена зона „Сакар” в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”.

Площадката е разположена на стратегическо място, където ще се използва едновременно от две гнездящи двойки и от млади царски орли. Мястото е съобразено и с оглед на безопасността на орлите, като за целта е анализирана информацията, събрана от сателитното проследяване на 22 маркирани с предаватели птици в рамките на проекта.

Подхранванията имат за цел да подпомогнат гнездящите орли, както и младите птици в трудния за изхранване зимен период. Освен това предлагането на чиста и проверена храна намалява рисковете от отравяне на птиците, което е по-вероятно през зимата, тъй като тогава царските орли понякога се хранят с умрели животни. Възможно е те да са жертва на неселективна борба с хищни бозайници – вълци и чакали, което е напълно незаконна и подлежаща на сериозни санкции практика.

Вижте повече снимки от построяването на площадката тук...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.