1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП извърши мониторинг на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа и резерват Сребърна

БДЗП извърши мониторинг на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа и резерват Сребърна

Снимка:

Екипът не е установил незаконен лов в резервата

В края на миналата седмица екип на БДЗП извърши поредния мониторинг на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа и резерват Сребърна.

На 8 декември в Сребърна бяха наблюдавани 467 червеногуши гъски, 317 сиви и над 20 000 големи белочели гъски. Числеността на червеногушите гъски не е значителна, но все пак е най-високата за този полеви сезон в резервата. По-топлото време у нас и в региона тази есен все още задържа птиците на север от страната. Освен гъските, убежище в резервата намират и около 5000 патици, предимно зеленоглави. Те, както и много други птици, след известно време ще мигрират на юг или ще се прехвърлят в река Дунав, тъй като езерото през най-студените зимни месеци ежегодно замръзва.

Радостната новина този път е, че екипът ни не установи незаконен лов в резервата. Очевидно охраната е вече на мястото си след сигналите, които пуснаме до РИОСВ  и МОСВ след предишния мониторинг, отбелязват от БДЗП.

В събота (7 декември) преброяване на зимуващите птици бе направено и край морето – Дуранкулашко езеро, Шабленски езерен комплекс и Шабленската тузла. Данните за гъските – само 3 червеногуши гъски, 20 сиви и 50 белочели на Дуранкулак. Другите видове птици също не бяха добре представени – единственото по-интересно наблюдение бе на 4 морски орли край Дуранкулак и още 2 на Сребърна. Това, което ни остава, е да се надяваме на трайно застудяване, с което ще дойдат и гъските, подчертават от Българското дружество за защита на птиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.