1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП ни прави свидетели на любовната история между два щъркела

БДЗП ни прави свидетели на любовната история между два щъркела

Снимка:

Очакват се първите опити за излитане от гнездото на малкото

На официалния канал на Българското дружество за защита на птиците в YouTuBe – БДЗП Live stream, вече следим на живо живота на семейство щъркели, намиращи се на метри от гнездото на изоставената щъркелка Снежи.

Камерата, която в продължение на три месеца даваше в реално време информация за ежедневието на Снежи, вече следи съседното щъркелово гнездо. В него живее двойка щъркели с тяхното единствено малко. Наблюдаващите от средата на март с помощта на камерата живота на щъркелите в село Ярлово, община Самоков, предполагат, че мъжкият от двойката щъркели с малко е Ростислав -  ухажвал и впоследствие изоставил Снежи.

Припомняме, че любовната история между двата щъркела, мъжкият Ростислав и женският Снежи, започна през март, когато в село Ярлово, в едно от щъркеловите гнезда се завърна първо Ростислав. Мъжкият бял щъркел положи грижи за тазгодишния си дом и скоро в него се появи и Снежи. Двата щъркела използваха времето, в което бяха заедно, за да доизграждат общия си дом и да доказват любовта помежду си. След това, обаче, Ростислав напусна гнездото и остави Снежи сама в последвалите снежни бури.

Младата Снежи не успя да се справи сама с мътенето на яйцата, които снесе, както и не й стигнаха силите и опитността да се предпази от атаките на двойката щъркели, заели съседното на нейното гнездо, а именно – най-вероятно нейният бивш ухажор и новата му избраница.

Предстои в следващите два месеца да видим как двата възрастни щъркела се грижат за своето малко. Ще проследим ежедневните им напускания на гнездото в търсене на храна. Ще станем свидетели на неотлъчното пазене на малкото, от  единия от родителите, който остава в гнездото до завръщането на другия, носещ така необходимата храна.  Надяваме се да  станем свидетели и на първите опити за излитане от гнездото на единственото малко в него.

Всичко това е възможно да бъде проследено в реално време на БДЗП Live stream в канала на Българското дружество за защита на птиците в YouTuBe-БДЗП Live Stream.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.