1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП: Нов вид престъпление срещу изчезващите царски орли

БДЗП: Нов вид престъпление срещу изчезващите царски орли

Снимка:

Конфликтът между гълъбарите и грабливите птици е причината за залагането на отровни примамки

Открит бе отровен царски орел в района на Перущица. Птицата е била убита с отровна примамка, поставена от гълъбари, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). От дружеството заявиха още, че орелът е бил маркиран със сателитен предавател през 2009 г. в рамките на проект, финансиран по програмата LIFE+ на ЕК. От 26 до 30 май GPS данните от предавателя са се получавали от една единствена точка в района на Перущица, което е нетипично поведение за мобилна птица като царския орел. Четири дни след това се е включил датчикът за смъртност, който отчита, че птицата не е в движение, което потвърждава съмненията на експертите от БДЗП, че царският орел най-вероятно е мъртъв.

Това, което е установил екипът на дружеството, когато е намерил орела е, че той е ял от гълъб, вързан на скала, с поставена по него отрова. Орелът е намерен точно под примамката, което е доказателство, че отровата е много силна и е подействала веднага. Това е първият регистриран случай в България на отровен по този начин царски орел и разкрива една нова заплаха за изчезващия вид, наред с бракониерския острел, токовите удари и отровите за наземни хищници. Гълъби-примамки се поставят от гълъбарите, като тяхната цел са големия ястреб и сокола скитник (също защитени от закона видове), които по-често се хранят с гълъби. Както се вижда обаче, жертва могат да бъдат всички видове дневни грабливи птици, в това число и световно застрашените царски орли.

Експертите от БДЗП са  подали сигнал в полицията и районната прокуратура в Пловдив, но към случая проявяват интерес и от Върховната касационна прокуратура и Главна дирекция икономическа и криминална полиция на МВР, които ще следят разследването на случая. Това не е първи случай на заложени отровни примамки от гълъбари в района. Данните на природозащитниците показват, че това е широко разпространена практика в някои райони на страната, особено около Пазарджик и Пловдив. Гълъбарите от региона организират незаконни състезания с гълъби със залози, сумите, при които могат да бъдат внушителни.

Конфликтът между гълъбарите и грабливите птици е причината за залагането на отровни примамки, въпреки че дейността е незаконна и наказуема. Загиналият орел беше последният оцелял от маркираните със сателитен предавател от БДЗП орли, излюпен през 2009 г. За него имаше големи надежди да оцелее, тъй като успешно прекара две зими в Сирия, прекоси огромни територии в Турция, Румъния, Молдова и Украйна, но в крайна сметка намери смъртта си в България. Царският орел е защитен вид. Включен е в Червената книга на България и в Световния червен списък на застрашените видове. В момента в България има едва около 20 двойки орли, за тяхното опазване се полагат специални грижи и живота на всеки отделен индивид е от значение за опазването на българската популация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.