1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП отбелязва Европейските дни на птиците със събития в страната на 30 септември и 1 октомври

БДЗП отбелязва Европейските дни на птиците със събития в страната на 30 септември и 1 октомври

Снимка:

Най-голямото събитие в партньорската мрежа на BirdLife се организира от 1993 г. насам

На 30 септември и 1 октомври Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) традиционно отбелязва Европейските дни на птиците. Всяка година през първия уикенд на октомври BirdLife International и партньорите ѝ в 24 държави празнуват удивителния свят на миграцията.  През този период от годината милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг. Акценти в многобройните събития, които се организират в Европа и Централна Азия, са опазването на птиците и техните местообитания, активното ангажиране на широката общественост с природозащитни каузи и събирането на статистически значима информация за разпространението на видовете птици в отделните държави.

Най-голямото събитие в партньорската мрежа на BirdLife се организира от 1993 г. насам. През тези години Европейските дни на птиците са обхванали почти 1,3 милиона души, които са наблюдавали над 96 милиона мигриращи птици. През 2022 г. 33 партньора на BirfLife International проведоха близо 45 000 събития за наблюдение на птици в Европа и Централна Азия, посветени на наблюденията на птиците, миграцията им и заплахите, с които те се сблъскват.

Заедно със своите доброволци и партньори БДЗП организира няколко събития в цялата страна.

Европейски дни на птиците и Еко-приключенци с БДЗП на ПриродаФест в София

В София Европейските дни на птиците обединяват празника на птичата миграция с Природа Фест: празника на красотата на природата и нуждата да я съхраним!

На 30 септември в Топлоцентрала Южен парк II, София, и парка около нея сме ви подготвили разходки за наблюдение на птици, на които да запознаем участниците с пернатите градски жители. От 10:00, 11:30 и 13:00 часа с помощта на нашите експерти желаещите ще се впуснат в изследователски обход на познати райони, за да ги погледнат с нови очи.

От 15:00 часа ще открехнем пред публиката частица от новата ни образователна програма „Еко-приключенци“, създадена по проект „Зеления пояс на Югоизточна България“. Събитието е подходящо за деца между 8 и 12 години.

Фестивалът е част от проекта „Природата няма глас, тя има нас“, който цели да популяризира общите усилия на природозащитни организации, обединени в неправителствената Коалиция „За да остане природа в България“ за съхраняване на природното богатство на страната ни.

Европейски дни на птиците – Бургас

Екип от Природозащитния център на БДЗП „Пода“ ще вземе участие в Европейските дни на птиците с изложба, посветена на опазването на водолюбивите птици.

Събитието се организира в Морската градина в гр. Бургас, до Флората, и ще се проведе от 9.00 до 18.00 ч. на 1 октомври (неделя). На изложбата посетителите ще могат да се запознаят със света на водоемите и опазването им, както и с ролята на Природозащитния център на БДЗП „Пода“ за опазването на Бургаските влажни зони.Освен изложбата, ще можете да се включите в наблюденията на есенната миграция на птиците с помощта на нашите експерти.

Дейностите са част от проекта LIFE WATEROIL, изпълняван от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, Община Бургас, Бургаския свободен университет и италианската компания „Евровикс“ и финансиран от Европейския съюз.

Наблюдение на птици в района на Варна

На 1 октомври експерти и доброволци на БДЗП ще се съберат за провеждане на наблюдение на птици в района на Защитена местност „Ятата“. Началният час е 08:30, а сборният пункт е паркингът на кораборемонтен завод Терем (43.184444, 27.754305).

Излет за наблюдение на птици в парк „Света гора“, Велико Търново

Събитието е отворено за всеки природолюбител, който има интерес към наблюдение на птиците. Сборният пункт на групата е Художествената галерия във Велико Търново в 09:30 ч. в неделя (1 октомври).

В края на почивните дни данните от всички наблюдавани птици и участници се обобщават и се публикуват от Европейския център за координация на уебстраницата www.eurobirdwatch.eu и във фейсбук страницата facebook.com/EuroBirdwatch.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.