1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП празнува 25-тия си рожден ден

БДЗП празнува 25-тия си рожден ден

Партито ще се проведе днес в Южния парк от 17.00 до 21.00 ч.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще отпразнува 25-ия си рожден ден с парти за приятели в Южния парк днес, 3 юни. Всички малки и големи, които обичат природата, са добре дошли на събитието, което ще се проведе от 17.00 до 21.00 ч. на полянката с беседката близо до входа от бул. „Нишава”.

Рожденият ден ще бъде отпразнуван с музика и игри за цялото семейство. Ще бъдат организирани обиколки в парка за наблюдение на птици с професионален водач и бинокли. Преди година БДЗП откри в Южния парк първия в България маркиран маршрут за наблюдение на птици.

"Зеленото" парти ще включва и джаз концерт за деца с песни на птици. За музиката и настроението ще се погрижи формацията на Венцислав Благоев, която ще направи концерт с участието на децата от публиката „Джаз за смели птици”. Малчуганите ще се включат в импровизациите с различни инструменти. За най-малките ще има игри и забавни образователни занимания, организирани от БДЗП и Литъл Оул. По време на празника ще бъде открита и статуята на голям синигер, която бе част от кампанията на БДЗП „Птица символ на София”.

„Каним всички наши съмишленици, партньори и членове, които са подкрепяли БДЗП през тези 25 години да празнуваме заедно в парка. Искаме да подарим един прекрасен празник сред природата на нашите приятели и поддръжници, защото без тяхната подкрепа нямаше да постигнем и половината от направеното за опазването на българската природа през този четвърт век”, коментира Нада Тошева, изпълнителен директор на БДЗП.

Отбелязването на 25-годишния юбилей на организацията включва и други събития в София и цялата страна. Също на 3 юни в Добрич, по повод рождения ден на БДЗП, ще бъде излъчен новият филм на БДЗП и „Моно Колектив” – „Те отлитат”. Лентата е посветена на уникалната природа на България и на няколко емблематични световно застрашени вида птици. От 7 до 13 юни филмът ще бъде показан и в Дома на киното в София, където всеки може да се наслади на първата по рода си научнопопулярна продукция, заснета в България. На 29 юни пък ще бъде официалното откриване на ремонтирания Природозащитен център „Пода” край Бургас.

В рамките на серията от събития по повод 25 години от създаването на БДЗП, ще стартира и кампанията „Капка любов” за подпомагане на пойните птици през лятото. Нейната идея е да въвлече много съмишленици в осигуряването на поилки за птици, които са изключително важни за пернатите в топлите дни – както за пиене, така и за къпане с цел поддържане на оперението. Кампанията е продължение на зимното издание „Зрънце любов” за подхранване на дивите птици в градска среда.

За БДЗП


БДЗП е най-старата природозащитна организация в България, регистрирана на 3 юни 1988 г. Тя е и първото гражданско сдружение в България, което става факт в епохата на комунизма и за учредяването й е издадено специално разрешение от тогавашния Централен комитет на Българската комунистическа партия.

Мисията на БДЗП е да работи за опазване на дивите птици, важните за тях места и местообитания, както и за биоразнообразието като цяло. БДЗП защитава правото на съществуване на дивата природа, като по този начин допринася и за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората. БДЗП работи и за хората, като отстоява обществените интереси и правото на всеки на запазена природа и здравословна жизнена среда.

През 1992 г. БДЗП става партньор за България на BirdLife International - гражданска организация, основана през 1922 г., която представлява мрежа от организации партньори в над 100 страни по света с над 2,6 млн. членове и над 10 млн. поддръжници.

Вижте повече за постиженията на БДЗП през тези 25 години

Вижте събитието във фейсбук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.