1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП приключи мониторинга на гнездящите белоглави лешояди в Източни Родопи

БДЗП приключи мониторинга на гнездящите белоглави лешояди в Източни Родопи

Снимка:

И тази година се запази тенденцията на ръст в популацията на вида

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) приключи мониторинга на гнездящите белоглави лешояди в Източни Родопи за този сезон. И тази година се запази тенденцията на ръст в популацията на вида, която достигна 67 двойки. Преди 3 години, през 2010 г., двойките бяха едва 47.

През настоящата година бе отчетен и един от най-добрите гнездови успехи и най-голям брой излетели малки, откакто се води статистиката за популацията на белоглавия лешояд от средата на 80-те години. Общо 43 млади белоглави лешоядчета ще напуснат гнездата, което се равнява на гнездови успех от 0,83. Интересен факт през настоящия размножителен сезон бе и участието на реинтродуцирани лешояди в сформирането на две двойки с „местни“, източнородопски птици, които успешно отгледаха своите малки.

Въпреки добрия гнездови успех, тази година бяха открити и два загинали, най-вероятно от сблъсък с електропроводи, възрастни белоглави лешояди. Това показва че все още вида среща редица проблеми, срещу които природозащитниците ще трябва да се борят и занапред.

Работата през сезона продължава с мониторинг на напусналите гнездата младежи и струпванията на лешоядни птици около площадките за подхранване в Източни Родопи.

Първите систематични данни за вида са събрани от БДЗП още в средата на 80-те години, когато започват и пилотните в България изкуствени подхранвания. Оттогава насам редицата преки природозащитни мерки, предприети от БДЗП в Източни Родопи позволи постепенното увеличение на колонията на белоглавите лешояди от 10 двойки през 1991 г. до 67 двойки през настоящата 2013 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.