1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП създаде компютърна игра за предизвикателствата пред застрашените от изчезване египетски лешояди

БДЗП създаде компютърна игра за предизвикателствата пред застрашените от изчезване египетски лешояди

Рисунките и анимацията са дело на талантливата художничка Кристина Пекарева

Оригинална компютърна игра, която представя предизвикателствата пред застрашените от изчезване египетски лешояди беше създадена от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и „Биогама“. „Животът на египетския лешояд“ проследява различни периоди от растежа на птицата във всяко от нивата. Играта е създадена с надеждата да събуди жив интерес у децата към вида и да ги стимулира да го видят на живо, да прекарват повече време в природата, а не само пред монитора.

Играещият влиза в ролята на египетски лешояд и се стреми да преодолее трудностите и заплахите, които среща в житейския си път, така че да оцелее и да премине в следващото ниво. С напредването на играта се променя възрастта на лешояда, външния му вид, размера и силите му. Във всяко ниво е вплетена информация за биологията, екологията и опазването на вида. Така, играейки, младите неусетно научават интересни факти за удивителните птици и природата, за връзката между действията на играча и евентуалния му успех или провал.

„Със създаването на тази игра, целим да направим египетския лешояд по-разпознаваем като вид, а хората да станат по-чувствителни и съпричастни към опазнването му и негативните процеси в природата. Основната целева група са младежите, които предпочитат да получават информацията по един по-забавен начин, който гъделичка любопитството им и ги стимулира да търсят допълнителна информация. Любовта към природата се възпитава от най-ранна детска вързаст, затова се опитваме да стигнем до децата по техния начин“, коментира Стоян Николов, ръководител на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд и един от идейните генератори на играта.

Играта се състои от 4 нива. Първото ниво вече е готово за всички геймъри и любопитни дали ще се справят с предизвикателството да оцелеят в дивата природа. Останалите три нива ще бъдат готови до края на годината.

Всяко ниво представлява различен етап от живота на вида и поставя основна задача от определен тип и формира съответни умения, като например хранене, летене, избор на миграционен маршрут и др. За решаването на задачата може да се изберат различни стратегии. Печелившата стратегия е опознаването на египетския лешояд, начина му на живот и използването на придобитите знания в играта.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.