1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП участва в Европейската нощ на прилепите в град Русе

БДЗП участва в Европейската нощ на прилепите в град Русе

Проявите са част от националната кампания в големите градове на страната

На 21 октомври 2013 г., със съвместни прояви на Българското дружество на защита на птиците, РИОСВ-Русе, спелео клуб „Приста” и Сдружение „Култура и енергия” се отбеляза за седемнадесети път „Европейска нощ на прилепите 2013 г.” в град Русе. Проявите са част от националната кампания в големите градове на страната, осъществена по проект на СНЦ „Зелени Балкани” с финансовата подкрепа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

В информационния център на РИОСВ-Русе гостуваха възпитаници и учители от Първо частно СОУ „Леонардо да Винчи” в града. Пред любопитната аудорията бяха представени подробности от живота на загадъчните бозайници. Учениците показаха познания и непредубеденост към предразсъдъците и митовете, които битуват след възрастните за прилепите. Във втората част от образователно-приложните занятия, учениците от начален курс аранжираха прилепи, използвайки техниката „декупаж”, а тези от основния курс разработиха авторски дизайн за текстилни торбички.

Съвместен екип от БДЗП, Сдружение „Култура и енергия” и РИОСВ-Русе подготви представи пред гостите четвъртия си „Community Art-проект” „Познай, кой ще дойде за вечеря?”. Идеята е чрез средствата на изкуството да бъдат популяризирани не само прилепите като защитени видове, но и местообитанията им и усилията, които се полагат за тяхното опазване.

Завършващ етап в отбелязване на нощта на прилепите бе демонстрация на спелеологична техника за изследване на прилепи, показана от доброволци и спелеолози на пещерен клуб „Приста” – гр. Русе на крайбрежната алея на града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.