1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бебе египетски лешояд в единственото в света гнездо с онлайн наблюдение на живо

Бебе египетски лешояд в единственото в света гнездо с онлайн наблюдение на живо

Камерата е поставена в България от БДЗП

Двойка египетски лешояди от гнездо с монтирана камера за онлайн наблюдение на живо, се сдоби с първото си бебе. Това се случва за трета поредна година, отново около същата дата – 1 юни, Денят на детето.

Единствената в света специализирана камера за онлайн наблюдение на диво гнездо на египетски лешояди е поставена в България от Българското дружество за защита на птиците и показва в реално време живота на един от най-застрашените видове на планетата.

Всеки може да следи как расте малкото и да разбере кога ще се излюпи второто яйце, като наблюдава на живо гнездото от сайта на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд”: www.LifeNeophron.eu.

Египетският лешояд е обожаван и почитан като свещена птица от редица култури. Смятан е за птица на Фараона. Начинът му на хранене и отглеждане на малките са повод древните египтяни да го свързват с майчинство и благополучие.

Днес египетският лешояд е най-бързо изчезващата хищна птица в Европа. Технологии, като онлайн видео камерата, предоставят ценна информация за поведението на този световно застрашен вид и за хранителите му навици, необходима за дейностите по неговото опазване.

LIFE+ проектът „Помощ за египетския лешояд“ е международен и се изпълнява от БДЗП (България, координатор на проекта), Гръцкото орнитологично дружество и WWF (Гърция) и RSPB (Великобритания). Целта на проекта е да се спре изчезването на египетския лешояд от Балканския полуостров. Финансирането се осъществява по програмата LIFE+ на Европейската комисия и от Фондация „Левентис”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.