1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бедните страни в Европа са най-засегнати от замърсяването на въздуха

Бедните страни в Европа са най-засегнати от замърсяването на въздуха

Фините прахови частици са най-смъртоносни

Бедните държави в Европа са най-уязвими от екологични опасности като замърсен въздух, шум и екстремни горещини. До този извод стигат експерти от Европейската агенция за околна среда в свой доклад, публикуван в Брюксел.

На най-голям риск за здравето си са изложени хората в региони с висока безработица, особено в Южна и Югоизточна Европа, се казва в доклада.

България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз, показва проучване, направено от Европейската агенция за околната среда.

Замърсяването на въздуха не е проблем, който съществува само в развиващите се страни, а новите данни от Европейската агенция за околната среда показват, че това е сериозен проблем и за редица държави в Европа.

През 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид. Фините прахови частици са най-смъртоносни – около 400 хил. души от ЕС са загинали заради вредното им влияние, показват статистическите данни. При съотношение смъртни случаи/население обаче класацията се променя значително, като на първите страни застават държави от Източна Европа – България, Румъния, Гърция и Унгария. Китай и Индия са страните с най-много смъртни случаи вследствие на мръсния въздух. Когато става въпрос за съотношение население/смърт поради излагане на замърсяване, Пакистан и Афганистан водят в тази негативна класация.

Авторите на доклада предлагат при планирането на инфраструктурни проекти в тези региони приоритет да бъдат пешеходците и колоездачите, в градовете да се засаждат повече дървета, а жилищата за социално слабите да бъдат оборудвани по-добре. Трябва да има и конкретни планове за действие при особено ниски и екстремно високи температури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.